O mně

Kdo jsem?
Jmenuji se Iva Fašinová. Jsem žena a maminka dvou dětí. Dnes je mi přes 40 let a přestože mám po dvou dětech obléknu šaty, které jsem nosila ještě na střední. Ráda si vybírám hezké ženské oblečení a jsem vděčná, že nemusím koukat na to, jak skrýt tam to či ono. Je nádherné nestydět se za to, jak vypadám, jaké mám tělo…
A je dobré vědět, jak to udělat, aniž bych se musela opakovaně trápit hlady na nějaké trendy dietě, či si k tomu kupovala nějaké „zaručené“ směsi sušených prášků či výrobků na hubnutí, které stejně nehodlám kupovat donekonečna.
Vím, jak si tu velikost udržet dlouhodobě a jak to také udělat zdravě a tak, aby mi jídlo dodalo energii a nepůsobilo mi ono poobědové kóma.
Vždycky to tak ale nebylo...
Mám štěstí a nikdy jsem netrpěla velkou nadváhou, ale byla v mém životě období, kdy jsem nebyla se svou postavou spokojená. Tlustá stehna, velký zadek, příliš velké a nafouklé břicho…
… nehezký pohled do zrcadla…. nic dobrého pro zdravé sebevědomí…
Jenže nevěděla jsem, co s tím dělat. Nikdy jsem nepatřila mezi lidi s velkou disciplínou a silnou vůlí, takže jsem nikdy na nějaké dietě dlouho nevydržela. Trápit se hlady bylo pro mě tedy úplné sci-fi…
Řešením tedy bylo skrývat partie, které se mi nelíbily. A občas, když jsem obzvlášť špatně jedla, tak jsem to šla tajně vyzvracet na záchod. To bylo tak jediné, co jsem s tím dokázala udělat.
Nejvíce jsem s váhou zápasila asi po dětech. To se mi teprve nelíbilo, co jsem v zrcadle viděla. Dětičky ale odvedly mou pozornost, tak jsem to nijak drasticky neřešila …
… jenže přišly zdravotní problémy mého malého synka.
Zhruba od jeho jednoho roku, jsme začali bojovat s úporným ekzémem. Žádný doktor mi tehdy nebyl schopný říct, čím to je a co proti tomu mohu udělat. Masti s kortikoidy na krátkodobé zamaskování problému mi tedy rozhodně nepřipadali jako řešení, spíše jako zametání problému pod koberec.
Začala jsem se proto poprvé zajímat o stravu. Začalo to makrobiotikou, potom přišlo nadšení pro syrovou rostlinou stravu, následovala paleo strava, keto dieta až po přirozenou rostlinnou stravu. Nejhorší na to všem ale bylo, že pro každý směr se našly logické argumenty. Pro každý, přestože šlo kolikrát o velmi protichůdné směry. Čert aby se v tom vyznal.
Kromě toho jsem v té době pátrání po důvodu naposlouchala spoustu zahraničních lékařů, summitů na téma zdraví a různých civilizačních nemocí a s hrůzou jsem zjistila, že existují lidé i lékaři, kteří změnou stravy a životního stylu dokáží své pacienty uzdravit z civilizačních nemocí, které jsou dle klasické západní medicíny „nevyléčitelné“. Tito vzácní lékaři nejsou zticha. Píší knihy, točí filmy, dělají osvětu, přesto o nich není slyšet. Jak je to možné?
Přišlo obrovské zklamání a deziluze z naší západní medicíny a potravinářského průmyslu. Sama mám tatínka, kterému lékaři zhruba v padesáti letech diagnostikovali cukrovku. Od té doby je již 20 let v jejich péči. Cukrovku se jim vyléčit nepodařilo, za to přibyla spousta dalších diagnóz. Jeho zdravotní stav se zhoršil natolik, že dnes již není soběstačný.
Je pro mě tragédií vidět, co s ním západní medicína dokázala. V zahraničí jsem našla lékaře a odborníky, kteří tyto nemoci uzdravit umí. Jenže to nedělají léky, ale změnou stravy, změnou životního stylu. Proč se tedy lékaři na lékařských fakultách neučí prakticky nic o výživě a zdravém životním stylu? Proč nic o těchto lékařích, jejich knihách a výzkumech nevědí?
Tyto otázky mě nakonec dohnaly k tomu, že jsem sama začala studovat kurzy výživy. Pochopila jsem, jak velký vliv má strava na naše zdraví a na to, jak vypadáme. Není nikdo, kdo by měl větší zájem na mém zdraví a štíhlé postavě než JÁ SAMA.
Vystudovala jsem proto u nás roční kurz „Výživového poradce“ při celostní škole KAMATE a následoval roční kurz „Mastering raw food nutrition“, který vedli manželé a lékaři Drs. Rick a Karin Dina D.C. Z tohoto kurzu jsem byla nadšená. Odpovídalo to konečně oněm revolučním summitům, které jsem na téma zdraví poslouchala ze zahraničí. Oba dva lékaři praktikují syrovou rostlinnou stravu již 30 let a na kurzu bylo opravdu poznat jejich zájem o téma a hloubku jejich teoretických tak i praktických znalostí a zkušeností. Nelze ale říci, že by všem striktně doporučovali syrovou rostlinnou stravu. Spíše vědecky prezentovali benefity a úskalí toho či onoho výživového směru.


Dnes je mým velkým přáním s Vámi tyto informace sdílet.
Trvalo mi roky studia, testování a omylů, než jsem si v této oblasti udělala názor a moc ráda vám pomohu tuto cestu urychlit.
Pokud řešíte nadváhu či chronické zdravotní problémy, změna stravy může velmi pomoci. Ta změna ale musí být trvalá a udržitelná a k tomu musíte mít znalosti.
Nemá smysl se nějakou dobu trápit hlady nebo dočasně konzumovat produkty na hubnutí a po čase se znovu vrátit do starých zajetých kolejí a k jídlu, které vám nadváhu či zdravotní problémy způsobili v první řadě. Toto vždy povede k oněm jojo efektům.
Proto jsem pro Vás připravila kurz o výživě, jehož cílem je, udělat z Vás vědomou tvůrkyni svého jídelníčku, stát se sama sobě výživovou poradkyní, která ví, co má zdravá strava obsahovat a čeho se naopak vyvarovat, která ví, co v jídle přidat a kde ubrat, když si přeje zhubnout.
Cílem je především trvalá a dlouhodobá změna stravovacích návyků. Součástí kurzu jsou proto i vzorové jídelníčky, tipy a triky pro zdravou úpravu jídel a spousta nových receptů.
A Samozřejmě podpora. Protože moc dobře vím, jak důležité je v tom nebýt sáma a jak obtížné je, budovat si nové zdravé stravovací návyky, když svět kolem nás je plný nezdravých pokušení a přátelé i naši nejbližší v tom nejedou s námi.
Staňte se vědomou tvůrkyní svého jídelníčku, svou vlastní výživovou poradkyní. Zbavte se přebytečných kilogramů a uzdravte se. Je k tomu třeba jen jídlo co nejblíže přírodě…